50 minuten rooster: hoe en wat?

50-minuten rooster

Het schooljaar 2017-2018 gaat flink veranderen. Zo wordt het rooster anders en krijgen we meer uren. Dit komt doordat we dit jaar lessen hebben die een uur duren en volgend jaar wordt dat 50 minuten. Hierdoor komen er meer lessen op één dag. Als je alles op een rijtje zet krijg je van sommige vakken meer uren en van andere minder. Zo wordt Engels en Nederlands drie uur, terwijl een paar culturele vakken volledig wegvallen. Leerlingen verschillen sterk in mening: de een vindt het fijn om in een week meer en kortere lessen van een bepaald vak te hebben, en een ander juist weer niet.

Maar het gaat uiteindelijk er natuurlijk niet om hoeveel uren Engels we hebben in de week, maar om het 50 minuten rooster zelf. De begintijd blijft hetzelfde, gewoon 8:30 uur. Ook al komen de leerlingen van de Rummerinkhof erbij, die als begintijd 8:20 uur hebben. Maar omdat de Kerklaan altijd om 8:30 uur begint, en de school van standpunt is dat dit handiger is voor vervoer, blijft het voor de leerlingen van de A+ hetzelfde. Maar voor de rest wordt het rooster natuurlijk erg anders. Denk eens in: om 8:30 uur begin je met de eerste les. Dit duurt dan niet tot 9:30 uur maar tot 9:20 uur. Voor die ene les maakt dat niet uit, alleen doordat de eerste les andere tijden heeft, wordt de tweede les ook anders. En op deze manier worden de tijden van de pauze ook anders. Maar goed, dat geeft niet. het is natuurlijk een hele verandering, maar waarschijnlijk went iedereen er heel snel aan.

Pluspunten (ja, die zijn er echt):

 

  1. Je bent uit op andere tijden en soms kan dat net het verschil uitmaken qua of je de bus of trein haalt.
  2. De lessen gaan iets sneller. Oftewel, beter vol te houden dus. 🙂
  3. Je moet vaker van lokaal wisselen. Waarschijnlijk vraag je je nu af waarom dit een voordeel is. Maar dit is een voordeel omdat je dan even uit het lokaal bent en naar het nieuwe lokaal moet lopen. Op deze manier mis je vaak de eerste minuten van de volgende les.
  4. Je steruren zijn korter. Het is algemeen bekend op de A+ dat steruren geen succes zijn omdat niemand ze nuttig vindt. Daarom verlangen de meeste leerlingen weer terug nar de oude vertrouwde tussenuren. Hoewel dat er jammer genoeg waarschijnlijk niet in zit, is het toch nog een klein beetje een voordeel. 50 minuten is al een verschil met een uur.

Hoi! Ik ben Zusje. Ik doe twee dingen bij de schoolkrant: ik schrijf artikelen en ik maak foto’s. Foto’s die bij de artikelen horen of voor andere dingen. Ik zorg ervoor dat de artikelen goede lopende zinnen bevatten, en dat er ook geen spellingsfoutjes in zitten. Oftewel, het worden stukjes die ergens op slaan. Zelfs ook al vind je de schoolkrant saai, van deze stukjes word je blij!